tiistai 5. joulukuuta 2017

Oivalluksen timantti 💙💚💛💜

Jokainen meistÀ, ainakin monet, joutuvat joskus kasvokkain oman kuolevaisuutensa kanssa. MielellÀÀn suljemme silmÀt totuudelta, ettemme ole ikuisesti tÀÀllÀ. KyseessÀ voi lÀheisen menetys, oma tai lÀheisen vakava sairaus. Ja vaikka lÀheisen vakava sairaus on jÀrisyttÀvÀ ja musertava asia, se ei vÀlttÀmÀttÀ vaikuta tavalla, jota nyt tÀssÀ tarkoitan. Minua se ei ainakaan vienyt samalle ulottuvuudelle. Minulla pallon pyörÀytti liikkeelle vakavan sairauden uhka. Ajatuksille ja arvoille tapahtui sama kuin siruille kaleidoskoopissa, kun sitÀ pyörÀytetÀÀn - ne jÀrjestyvÀt uudella tavalla, luoden uuden mallin.
Touhuan paljon ja stressaankin, mutta vain kevyesti. Aika usein koen olevani kiireinen  ja tuntuu, ettei tunnit vaan riitĂ€ vuorokaudessa. Aamulla lĂ€hden muutaman minuutin liian myöhÀÀn töihin. Ajan pientĂ€ ylinopeutta. Tuskastun ja hermostun, jos hitaampia tulee eteen. Vilkuilen kelloa. Ja AINA olen töissĂ€ ajoissa, eikĂ€ mene edes tĂ€pĂ€rĂ€lle. TöissĂ€, on töitĂ€ paljon tai vĂ€hĂ€n, on yleensĂ€ aina kiireen tuntu. KotiinlĂ€htö venĂ€htÀÀ aina muutamia minuutteja. KiireellĂ€ kotiin, ettĂ€ koira pÀÀsee pissalle ja ehdin hetken itse nollata ennen miehen tuloa. Laitan kiireellĂ€ itselle vĂ€lipalaa, jonka myös syön kiireellĂ€ istuen tv:n ÀÀressĂ€, johon jÀÀn usein istumaan ja katsomaan jonkun ohjelman. Myös siinĂ€ on kiire, vĂ€lillĂ€ kelaan tylsimmĂ€t kohdat katsoen tunnin pĂ€tkĂ€n puolessa tunnissa. Iltahommia on aina ja koiralenkki myös. Salille sĂ€ntÀÀn kiireellĂ€, haen Riinan aina muutaman minuutin sovittua myöhemmin. Ajaessani hoidan "sosiaalisia suhteitani" puhelimitse, ettei mene aikaa hukkaan. Salilla vilkuilen kelloa ja yritĂ€n kiirehtiĂ€, venyttelen vain nopeasti. Kotona on kiire siivota kissanhiekat ja kĂ€ydĂ€ iltapesulla. Vapaillekin jĂ€rjestĂ€n ohjelmaa siten, ettĂ€ saan kiireen aikaiseksi. Jos ei ole kiirettĂ€, istun katselemaan tv:tĂ€ niin pitkĂ€ksi aikaa, ettĂ€ se kiire kyllĂ€ tulee. Tuskailen. HĂ€tĂ€ilen. Kiirehdin. Manailen milloin pimeyttĂ€, sadetta, kylmyyttĂ€ tai syksyĂ€. Olen kuin pallo flipperissĂ€. Kunnes tulee pysĂ€hdys.
Tuli maanantai. Tuli viesti. Mammografian tulosten perusteella minut kutsutaan jatkotutkimuksiin. Flipperi hiljeni, pallo pysĂ€htyi. Iski kylmĂ€, jĂ€hmeĂ€ kauhu. RintasyöpĂ€. Minulla. EntĂ€s lapset, varsinkin Riina, jonka kanssa vietetÀÀn paljon aikaa yhdessĂ€. Lari? Riku? Ja pikku Elias? Mieheni, Jasu? Äitini, jolla jo huoli veljestĂ€ni? EntĂ€s veljeni ja hĂ€nen perheensĂ€? IsĂ€ni? Lista on pitkĂ€, mutta vilisee nopeasti mielessĂ€ni.
EihÀn minulla ole edes oireita, eikÀ riskitekijöitÀ. Tunnen olevani paremmassa kunnossa kuin koskaan. Minullahan pitÀisi olla jÀljellÀ vielÀ lÀhes puolet elÀmÀstÀni ja sekin on tuntunut huolestuttavan vÀhÀltÀ.
Olin vuoroin vahva, vuoroin itkin lÀhinnÀ jÀrkytyksestÀ. TÀhÀnkö loppui entinen elÀmÀni, jonka arvon ymmÀrrÀn vasta, kun olen sen vaarassa menettÀÀ. Enkö oikeasti nÀe Eliaksen kasvavan? Emmekö istukaan mieheni kanssa harmaina ja ryppyisinÀ ihmettelemÀssÀ maailman menoa ja puhumassa "miten oli ennen kaikki paremmin". Enkö olekaan auttamassa ÀitiÀni silloin, kun hÀn ehkÀ apua tarvitsisi? Enkö kykenekÀÀn tukemaan ja auttamaan Juhaa ja hÀnen perhettÀÀn, jos tulee tarvis? Ja lapset, joo, ovat jo isoja, mutta kaikkihan on vielÀ kesken.
Kaikki joutuvat, haluavat tai eivÀt, nyt auttamaan minua, sÀÀlivÀt.
Kuilu aukesi heti minun ja muiden vÀlille. En kuulu enÀÀ heihin. Muut ovat yhtenÀinen joukko, he ovat terveitÀ. Tunnen yllÀttÀvÀÀ yhteyttÀ ja ymmÀrrystÀ Juhaan. Luulen nÀkevÀni vilahduksen hÀnen elÀmÀstÀÀn - hetkestÀ, jolloin hÀn sai tietÀÀ sairaudestaan.


Uusi elĂ€mĂ€ni on selkeĂ€ jatkumo tutkimuksia, hoitoja, lÀÀkĂ€reitĂ€, toivoa ja pettymyksiĂ€. En pelkÀÀ kuolemaa. Olen pohjattoman surullinen aiheuttaessani huolta ja murhetta lĂ€heisilleni, jotka ovat minulle rakkaampia ja tĂ€rkeĂ€mpiĂ€ kuin minĂ€ itse. Voisinko vain lakata olemasta - pyyhkiytyĂ€ pois muiden muistoista, sÀÀstĂ€en meidĂ€t murheelta ja huolelta. Olen jo saanut elĂ€mĂ€ltĂ€ niin paljon ja niin hyvÀÀ. Paljon, paljon enemmĂ€n kuin ikinĂ€ olisin osannut toivoa ja varmasti enemmĂ€n kuin olen ansainnut. Haluaisin vain vielĂ€ hetken hiljentÀÀ ja nauttia pimeĂ€n, sateisen ja kuraisen syksyn kauneudesta, kiirehtimĂ€ttĂ€. Haluan murehtia luonnon saastumista ja maailman tilannetta, elĂ€keiĂ€n nostoa ja vanhenemista.
Mutta kaikki muuttui. NÀenkö edes ensi kevÀttÀ. Yhteys Juhan maailmaan tuntuu vahvalta. Ajatus poukkoilee. Luulin, ettÀ elÀmÀ ja valinnat ovat vielÀ avoinna edessÀni. Monet kysyvÀt, "miksi juuri minÀ". MinÀ ajattelin hiljaa mielessÀni, ettÀ tietysti juuri minÀ. Olen nauttinut ja saanut jo niin paljon. Ja kaikki luulevat, ettÀ minulla on kyky selviytyÀ - minÀ ainakin luulen, ettÀ olen selviytyjÀ. Yritin kertoa lÀheisilleni, ettÀ olen jo saanut elÀmÀltÀ kaiken ja enemmÀnkin. Mutta lÀheisten hÀtÀ ja tuska tekee niin kipeÀÀ, ettÀ miten siitÀ voi kukaan selviytyÀ.
TutkimuspÀivÀn aamu oli synkkÀ, musta, iloton. Linja-autolla suuntasin Helsinkiin. Olo oli epÀtodellinen. Aamu oli pimeÀ ja sateinen, niin arvokas. Vesinorot valuivat pitkin auton ikkunoita. PysÀkeiltÀ tuli ihmisiÀ. MoottoritiellÀ nÀkyi vain autojen punaisia takavaloja loputon virta kohti HelsinkiÀ. Pidin pÀÀn tyhjÀnÀ. Keskityin pÀÀtepysÀkkiin. Sitten terveystalo. Kaikki nÀytti normaalilta, ihmiset kiiruhtivat eteenpÀin, vain minun pÀÀ oli turta. Oikea ovi. Ilmoittautuminen. Odottaminen. PÀÀ oli tyhjÀ. En uskaltanut ajatella mitÀÀn. Luulen nÀyttÀneeni aivan tavalliselta, kuten siellÀ muutkin vuoroaan odottavat. Odotin. Kuin kuplassa.
Minua kutsuttiin. "YlĂ€vartalo paljaaksi, vaatteet voit jĂ€ttÀÀ tuohon." Kaksi hoitajaa. Vanhempi, hyvin tavallinen - nuorempi, surullinen, sÀÀlivĂ€. He tiesivĂ€t minusta jotain, mitĂ€ en itse tiennyt. Uudet kuvat. Ohjattiin tutkimuspöydĂ€lle. Taas odotin. LÀÀkĂ€ri tutki tiedot ja kuvat koneelta. Odotin taas. Muistin hengittÀÀ. Yritin rentoutua, olla ajattelematta mitÀÀn. Muutaman minuutin pÀÀstĂ€ ratkaistaan elĂ€mĂ€ni suunta. Oli kylmĂ€. Veri ei tuntunut kiertĂ€vĂ€n, vaikka sydĂ€n pumppasi kuin hengenhĂ€dĂ€ssĂ€. LÀÀkĂ€ri tuli, tervehti, laittoi geeliĂ€. Ultra. En uskaltanut hengittÀÀ, pelkĂ€sin siitĂ€ kuuluvan niin kovan ÀÀnen, ettĂ€ en kuule, mitĂ€ lÀÀkĂ€ri sanoo. LÀÀkĂ€ri kertoi kutsun lisĂ€tutkimukseen johtuvan imusolmukkeen poikkeuksellisesta paikasta, "ei tunnu sormeen, ei nĂ€ytĂ€ poikkeavalta, on varmaan aina ollut siinĂ€, ei tarvita edes nĂ€ytettĂ€". Tajuntaan hiipi riemu - kaikki on kunnossa - selvisin sĂ€ikĂ€hdyksellĂ€. LÀÀkĂ€ri jatkoi; "toisessa nĂ€kyy... pitkĂ€ hiljaisuus, paniikki, huokaisin liian aikaisin... vesirakkula, aivan normaali". SelviĂ€isin siis sittenkin.
Aivan kuin joku olisi laittanut valot pÀÀlle, erotin taas vĂ€rejĂ€. Olin aivan tyhjĂ€n pÀÀllĂ€. Helpottunut? Tietysti. Onnellinen? KyllĂ€, tottakai. Huono omatunto? Oli, kaikki eivĂ€t saa hyviĂ€ uutisia. Pettynyt? Outoa, pieni pettymyksen aalto pyyhkĂ€isi ylitseni. KĂ€sittĂ€mĂ€töntĂ€. Olin jo niin valmistautunut elĂ€mÀÀn tutkimuksesta ja hoidosta toiseen jĂ€nnittĂ€en ja pettyen irti oikeasta (entisestĂ€) maailmasta ja elĂ€mĂ€stĂ€, ilman, ettĂ€ kykenen itse lainkaan vaikuttamaan elĂ€mĂ€ni suuntaan. Pienen hetken koin myös pettĂ€neeni veljeni. Olinhan juuri kuullut olevani terve, eikö ollakaan enÀÀ samalla puolella.


SillÀ hetkellÀ pÀÀtin pitÀÀ tÀmÀn viikon ajatukset mieleni sopukoissa, jotta en hÀvittÀisi hetkellisesti kokemaani ymmÀrrystÀ siitÀ, miltÀ tuntuu pelÀtÀ tai olla vakavasti sairas terveiden maailmassa.


Haahuilin ulos. Olo oli tyhjÀ, mutta helpottunut. Oli kiire laittaa hyvÀ uutinen kaikille, jotka olivat puolestani jÀnnittÀneet. Pienen hetken kuitenkin pidin tiedon vain itsellÀni, vajaan minuutin, jotta ehdin ymmÀrtÀÀ tiedon merkityksen.
Paljon jĂ€i ajateltavaa, korjattavaa, opeteltavaa ja jĂ€sennettĂ€vÀÀ. Energiat on vĂ€hissĂ€. Viikko on kulunut. VĂ€symys ei ota lĂ€hteĂ€kseen. On masentavaa huomata, miten nopeasti taas pimeys ja sade alkavat keljuttaa. Kiire tekee paluuta. Kiire mihin? Paljon on työtĂ€ tehtĂ€vĂ€ksi. Haluan tietoisesti keskittyĂ€ iloitsemaan kaikista niistĂ€ asioista, joita olisin jÀÀnyt kaipaamaan, jos en enÀÀ niitĂ€ saisi kokea. Tiedostan, kuinka onnekas olen ollut ja olen nyt. Kuinka paljon olen jo saanut. YmmĂ€rrĂ€n, ettei ns. huolet ole murehtimista varten, vaan ne ovat osana elĂ€mÀÀ, vĂ€rittĂ€mĂ€ssĂ€ tĂ€tĂ€ kulkua, opettamassa uutta, korostamassa hyviĂ€ hetkiĂ€, tehden meistĂ€ vahvempia ja kiitollisempia, hiomassa meistĂ€ timantteja, vielĂ€ kirkkaampia kuin jo olemme.
Olen kiitollinen siitÀ, etten joutunut aiheuttamaan rakkailleni enempÀÀ surua ja tuskaa. Ja toivon voivani olla avuksi ja tueksi heille silloin kun he sitÀ kipeimmin kaipaavat.


Toivon osaavani nauttia jokaisesta pĂ€ivĂ€stĂ€ ymmĂ€rtĂ€en ja nĂ€hden sen ainutkertaisen kauneuden ja jokaisesta kohtaamisesta tuntien saamani rakkauden ja tĂ€ydellĂ€ sydĂ€mellĂ€ rakastaen. 💙💚💛💜
KIITOS









2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos 😊 Haluan muistaa jokaisen hetken ja tunteen, jotta osaan arvostaa jokaista uutta aamua. Joillain jÀÀ elĂ€mĂ€ kesken sairauden tai onnettomuuden vuoksi. NiinpĂ€ meidĂ€n jĂ€ljelle jÀÀneiden velvollisuus on arvostaa omaamme. Ja muistaa elĂ€mĂ€n arvo ja ainutkertaisuus. 💖😊

      Poista